Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Картофена Салата»Картофена салата с картофени витражи и поширано яйце

Картофена салата с картофени витражи и поширано яйце

KameliaKamelia
Новак
15592520
Картофена салата с картофени витражи и поширано яйце2 / 2
21/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
2
"Ето как нещо обикновено, може да изглеждате поразително - това определено е царицата на картофените салати"

Необходими Продукти

  • За салатата
  • картофи - 4 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • вегета - 1 с.л.
  • праз - 1 лук или 1 връзка зелен лук
  • магданоз
  • сол - на вкус
  • зехтин
  • оцет
  • За витражите
  • картофи - 1 бр.
  • подправки - стръкчета или ядливи цветя
  • За пошираните яйца
  • яйца - 2 бр.
  • маково семе - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязаните картофи и моркови се сваряват с разтворената във водата вегета.

Прехвърлят се в купа и към тях се прибавят лукът, сол, зехтин и оцет на вкус.

В чинията за сервиране се слага кръгъл ринг, пълни се с картофената салата и се оставя в хладилника за 1-2 часа да стегне.

През това време се прави украсата.

За яйцето:

За пошираните яйца в малка чашка се слага парче прозрачно фолио, намазва се с олио, поръсва се с маково семе или друга подходяща подправка (магданоз, копър, ситно нарязана чушка, черен сусам и т.н.), чуква се яйцето, краищата на фолиото се събират и се завързват стегнато на торбичка.

Потапят се във вряща вода и се варят, докато стегнат.

За витражите:

С мандолината се отрязват 8 филийки картофи. Леко се осоляват и се оставят между няколко пласта кухненска хартия да се отцеди сокът.

В тавичка се поставя хартия за печене, поставят се 4 от филийките, отгоре се поставят желаните стръкчета цветя, похлупват се с останалите четири резенчета картофи.

Покриват се с друг лист хартия за печене.

Притискат се с друга тавичка (предпазва от деформация).

Пекат се на 170°C до златисто.

Така печените картофи се употребяват веднага, защото омекват.

Ако това се случи, се доизсушават в сух тиган на слаб огън.

Преди сервиране се маха рингът и се украсява картофената салата с картофени витражи и поширано яйце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: