Начин на приготвяне
Нарязаните картофи и моркови се сваряват с разтворената във водата вегета.
Прехвърлят се в купа и към тях се прибавят лукът, сол, зехтин и оцет на вкус.
В чинията за сервиране се слага кръгъл ринг, пълни се с картофената салата и се оставя в хладилника за 1-2 часа да стегне.
През това време се прави украсата.
За яйцето:
За пошираните яйца в малка чашка се слага парче прозрачно фолио, намазва се с олио, поръсва се с маково семе или друга подходяща подправка (магданоз, копър, ситно нарязана чушка, черен сусам и т.н.), чуква се яйцето, краищата на фолиото се събират и се завързват стегнато на торбичка.
Потапят се във вряща вода и се варят, докато стегнат.
За витражите:
С мандолината се отрязват 8 филийки картофи. Леко се осоляват и се оставят между няколко пласта кухненска хартия да се отцеди сокът.
В тавичка се поставя хартия за печене, поставят се 4 от филийките, отгоре се поставят желаните стръкчета цветя, похлупват се с останалите четири резенчета картофи.
Покриват се с друг лист хартия за печене.
Притискат се с друга тавичка (предпазва от деформация).
Пекат се на 170°C до златисто.
Така печените картофи се употребяват веднага, защото омекват.
Ако това се случи, се доизсушават в сух тиган на слаб огън.
Преди сервиране се маха рингът и се украсява картофената салата с картофени витражи и поширано яйце.