Крем торта с грозде

21/01/2020
"Тази крем торта с грозде сама ни приканва да я изядем, не сме виновни ние "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо90
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 ампула
  • брашно - 2 ч.ч.
  • сок от ананас - за напояване, натурален
  • крем за торти - 1 пакетче какао на "Д - р Йоткер"
  • грозде - 10 - 15 гроздови зърна без семките
  • За глазурата
  • белтъци - 3 бр.
  • лимонов сок - 5 - 6 капки
  • захар - 9 с.л. за белтъците
  • захар - 4 - 5 с.л. за карамел
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата разбиваме яйцата и захарта с миксер. Добавяме олиото.

След това внимателно прибавяме брашното с бакпулвера на части, като бъркаме с дървена лъжица.

Накрая слагаме ванилията.

Тази смес сипваме в тавичка с диаметър около 28 см, покрита с хартия за печене.

Печем на 170 градуса за около 25 минути.

Когато блатът се изпече, го оставяме настрана, за да се охлади напълно.

Отстраняваме хартията за печене. Разрязваме блата на 2 части с остър нож или конец..

Кремът приготвяме, както е описано на пакета.

Гроздовите зърна режем на две половинки по дължина.

В тортена чиния слагаме 1 блат и напояваме леко със сок от ананас.

Мажем обилно с готовия крем. Нареждаме гроздовите зърна.

Слагаме отгоре втория блат, него също напояваме леко със сок. Прибираме в хладилник за няколко часа да стегне.

Следва да направим глазурата.

За нея разбиваме с миксер 3 белтъка. После постепенно добавяме 9 с.л. захар, като не спираме да разбиваме.

Капваме 5-6 капки лимонов сок за по хубаво стягане на крема.

Трябва да получим гъст белтъчен крем.

Аз проверявам дали е достатъчно добре разбит, като обърна купата с дъното надолу. Щом не пада, значи белтъците са разбити идеално.

В метална купа на котлона стопяваме 4-5 с.л. захар до получаване на златист карамел.

Готовия карамел сипваме веднага при разбитите белтъци, като не спираме да разбиваме с миксер.

Получаваме страхотен белтъчено-карамелен крем, с който намазваме цялата плодова торта с помощта на шпатула.

Със същата шпатула издърпваме крема нагоре и правим пламъци на крем тортата с грозде.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар