Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с лимонада

Питка с лимонада

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Питка с лимонада2 / 2
20/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
14
"Тайната на вкусната питка е разкрита! Подробности за заподозряната лимонада четете в рецептата!"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 големи + 1 жълтък за намазване
  • мая - 1 кубче жива
  • сол - 1 с.л.
  • лимонада - 500 мл газирана
  • сирене - 350 г
  • масло - 200 г или мас, олио
  • брашно - за твърдо тесто
  • семена - за поръсване (мак, сусам)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете мята в малко топла водичка с щипка захар. Пресейте 1 кг брашно и в кладенче посредата сипете маята и всички останали продукти без мазнината.

Замесете гладко тесто, като добавите още брашно, докато се получи хубаво и твърдо тесто. Оставете го да втаса.

Премесете втасалото тесто и го разделете на 5 равни топки. Всяка се разточва тънко на голям правоъгълник и се подреждат една върху друга, като се поръсва обилно с масло и натрошено сирене.

Подредените листове се разточват пак внимателно и се режат вертикално на ленти. Всяка лента се разтяга и се усуква на възел с ръце.

Получените възелчета се подреждат в добре намаслена тава и се оставя отново да втаса.

След това питката се намазва с разбития с малко вода жълтък, поръсва се със сусам или мак и се пече в умерено загрята фурна.

Питката с лимонада е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
510
45
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Генчева
Росица Генчева
Питката е чудесна, но какво е това - брашно за твърдо тесто? Какво питка ще стане с твърдо тесто? Тестото за хубава питка/като тази на снимката/ е меко,еластично и просто се моделира в ръцете ти.
03.04.2014 19:28
4
1
Покажи всички подкоментари
Неделчева
Неделчева
Правилно
20.08.2013 10:14
2
3
Катя Лулчева
Катя Лулчева
Оставете тези снимки-така или иначе, админите ако не харесат оригиналната,ще сложат каквато решат, и затова често има несъответствия с рецептата.В правилата на сайта още в началото е споменато, че ако не приложите снимка към рецептата си,ще бъде добавена подходяща.Така, че не е гаранция ако снимаш, това ,което си приготвил/а/ ,че точно това ще го има в сайта към рецептата ти.
20.08.2013 10:11
1
Трифонова
Трифонова
На снимката не са рязани ленти и правени ВЪЗЛИ а са РЯЗАНИ ТРИЪГЪЛНИЦИ и навивани на кифлички.
19.08.2013 15:02
11