Начин на приготвяне
Сипва се брашно в тава и се оформя кладенче.
В киселото мляко се разбърква бакпулвера да шупне и се сипва в брашното.
Добавя се сол 1 равна ч.л. ронена чубрица, настърган кашкавал и шпек, нарязан на малки кубчета.
Разбърква се и месим тесто за пърленки, докато спре да лепне.
Покрива се с кърпа или фолио за 20 минути.
Оформя се фитил и се нарязва на 6 равни части.
Всяка пърленка се точи на кръгла кора 14 см и се набождат с вилица.
В загрято тиганче 15 см с 1 с.л. олио печем пърленките от двете страни и обръщаме с шпатулка.
След като котлонът загрее, се намаля до 4 степен, да не изгорят пърленките, а вътре да са сурови.
За всяка се сипва по 1 л олио в тигана.
Изваждаме бързите пърленки с шпек и кашкавал в чиния, поръсваме с малко шарена сол и нападаме.
Уникални са, опитайте! Страхотни са, бързо се приготвят без мая и втасване.