Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се изсипва в дълбока купа.
В брашното се прави кладенче и в него се счупва яйцето. Содата се прибавя към киселото мляко, разбърква се и се изчаква малко да шупне. След това се изсипва при брашното.
Замесва се меко тесто. Полученото тесто се оставя завито със чиста кърпа на топло, за да почине за около 20-30 минути. След като тестото е починало се разделя наоколо 15 малки топки тесто.
Всяка малка топка тесто се разточва с точилка. На котлона се слага сача да загрее. През това време се настъргват кашкавалът и сиренето. Подмазва се с малко олио или зехтин. Маслото се разтапя.
След като сачът се е нагрял се слага пърленката. Намазвам с малко от разтопеното масло. След като се зачерви от долната страна пърленката се обръща. Отново намазвам с разтопеното масло.
Отгоре поръсвам с настърганите кашкавал и сирене.
След като се зачерви и от другата страна отстранявам от котлона. Готовите пърленки покривам с капак.
Пърленките с кашкавал и сирене са страхотни!