Начин на приготвяне
Трохите от смлените коледни сладки или бисквити се смесват с подправките и орехите и хубаво се разбъркват, за да се разпределят равномерно, добавя се маслото и отново следва хубаво разбъркване.
На дъното на форма със свалящи се стени се слага хартия и се оформя плътен и равномерно дебел блат, като се стараем да оформим борд.
Оставя се на студено, докато се приготвя чийзпълнежът.
В тиган се слага да се разтопи маслото на средна степен /при мен на 4 от 6/, добавя се захарта и се бърка, докато се карамелизира. Слагат се ябълките (аз ги пускам в блендера за съвсем кратко, да останат на парченца) и се разбъркват енергично.
Карамелизираната захар се втвърдява веднага, защото ябълките са студени, но това не трябва да ви притеснява, защото тя ще се стопи в последствие от отделения ябълков сок.
Ябълките се бъркат, докато омекнат, добавят се джинджифилът и половината количество портокалов сок и кора.
Сваляме тигана от котлона, когато в него няма никаква течност и ябълките са омекнали /но не до степен на пюре/ и захарта се е стопила. Оставяме да се охлажда, като отделяме 1 чаша.
В купа слагаме изварата, добавяме меда, лимоновата есенция и пасираме до получаването на гладка консистенция.
Добавяме по-голямата част от ябълките и продължаваме да пасираме до еднородна смес, прибавяме заквасената сметана и разбъркваме хубаво с лъжица.
1 и 1/2 пакетче желатин се заливат в купичка с 6-7 с.л. вода и като набъбне, се разтопява в МВ на най-ниската степен. Първо пускам за няколко секунди, разбърквам, после отново за няколко секунди и така, докато се втечни. Обикновено 15-20 сек са достатъчни.
Добавяме го на тънка струйка в сместа, като пасираме едновременно, за да може да се разпредели равномерно.
Изсипваме сместа внимателно върху бисквитената основа, заглаждаме и оставяме на студено да се стегне.
След около час проверяваме и ако сместа в чийзкейка е леко стегнала се, правим финалния завършек.
Отделената чаша ябълки се смесват с останалите портокалов сок и кора. Останалия половин желатин се разтопява по описания вече начин и се разбърква много добре с ябълките.
Получената смес се нанася на равномерен слой върху изварено-сметановия слой и украсяваме по наш вкус ябълковия чийзкейк.
Аз украсих с едро смляно натурално какао. Получи се добър контраст между горчивото какао и сладките ябълки.
Изключително вкусен чийзкейк с ябълки и канела с наситени аромати и вкусове, подходящ за зимните празници.