Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Чийзкейк с ябълки и канела

Чийзкейк с ябълки и канела

Чийзкейк с ябълки и канела
Снимка: Потребител#241258
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10
"Чийзкейк с ябълки и канела - празник за небцето"

Необходими Продукти

  • За основата
  • коледни сладки - 300 г или бисквити
  • канела - 1 ч.л.
  • карамфил - 1 щипка + 1 щипка кардамон
  • орехи - 2 с.л. смлени, пълни
  • краве масло - 125 г разтопено
  • За чийз пълнежа
  • ябълки - 600 г обелени и настъргани различни видове
  • извара - 275 г пълномаслена
  • заквасена сметана - 250 г
  • мед - 2 пълни с.л.
  • портокали - сока и кората на 1
  • краве масло - 2 пълни с. л
  • кафява захар - 70 г Демерара
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • желатин - 2 пак. /стандартни х 10 г/
  • лимонова есенция - капки /може и без/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трохите от смлените коледни сладки или бисквити се смесват с подправките и орехите и хубаво се разбъркват, за да се разпределят равномерно, добавя се маслото и отново следва хубаво разбъркване.

На дъното на форма със свалящи се стени се слага хартия и се оформя плътен и равномерно дебел блат, като се стараем да оформим борд.

Оставя се на студено, докато се приготвя чийзпълнежът.

В тиган се слага да се разтопи маслото на средна степен /при мен на 4 от 6/, добавя се захарта и се бърка, докато се карамелизира. Слагат се ябълките (аз ги пускам в блендера за съвсем кратко, да останат на парченца) и се разбъркват енергично.

Карамелизираната захар се втвърдява веднага, защото ябълките са студени, но това не трябва да ви притеснява, защото тя ще се стопи в последствие от отделения ябълков сок.

Ябълките се бъркат, докато омекнат, добавят се джинджифилът и половината количество портокалов сок и кора.

Сваляме тигана от котлона, когато в него няма никаква течност и ябълките са омекнали /но не до степен на пюре/ и захарта се е стопила. Оставяме да се охлажда, като отделяме 1 чаша.

В купа слагаме изварата, добавяме меда, лимоновата есенция и пасираме до получаването на гладка консистенция.

Добавяме по-голямата част от ябълките и продължаваме да пасираме до еднородна смес, прибавяме заквасената сметана и разбъркваме хубаво с лъжица.

1 и 1/2 пакетче желатин се заливат в купичка с 6-7 с.л. вода и като набъбне, се разтопява в МВ на най-ниската степен. Първо пускам за няколко секунди, разбърквам, после отново за няколко секунди и така, докато се втечни. Обикновено 15-20 сек са достатъчни.

Добавяме го на тънка струйка в сместа, като пасираме едновременно, за да може да се разпредели равномерно.

Изсипваме сместа внимателно върху бисквитената основа, заглаждаме и оставяме на студено да се стегне.

След около час проверяваме и ако сместа в чийзкейка е леко стегнала се, правим финалния завършек.

Отделената чаша ябълки се смесват с останалите портокалов сок и кора. Останалия половин желатин се разтопява по описания вече начин и се разбърква много добре с ябълките.

Получената смес се нанася на равномерен слой върху изварено-сметановия слой и украсяваме по наш вкус ябълковия чийзкейк.

Аз украсих с едро смляно натурално какао. Получи се добър контраст между горчивото какао и сладките ябълки.

Изключително вкусен чийзкейк с ябълки и канела с наситени аромати и вкусове, подходящ за зимните празници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: