Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от коприва»Супа от коприва и киселец

Супа от коприва и киселец

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k4
Супа от коприва и киселец
Снимка: Аника Войт
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • коприва - 400 кг
  • киселец - 200 кг
  • пресен лук - 2 връзки
  • моркови - 1 бр.
  • грис - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сметана - 100 мл готварска
  • джоджен
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата и киселецът се почистват от стъблата, измиват се добре и се попарват във вряла вода за 10 минути.

След това се прецежда и нарязват на ситно.

Зеленият лук също измиваме и нарязваме на ситно, а моркова настъргваме на ренде.

Загряваме олиото и в него задушаваме зеления лук и моркова. След около 10-тина минути добавяме копривата и кисела. Овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен.

Разтваряме гриса с малко вода и прибавяме към супата.

Разбъркваме и наливаме около литър гореща вода. Ако искаме супата от коприва да е по-гъстичка, може и по малко вода.

Варим, докато хубаво не се сварят зеленчуците.

Накрая 10 минути преди да снемем от котлона, добавяме и готварската сметана към нашата супа от коприва и киселец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Цветелина Стойкова
Цветелина Стойкова
Страхотно пролетно хапване! Аз понякога слагам и малко лапад. Става още по-вкусно.
20.02.2020 10:46
1
1
Покажи всички подкоментари