Начин на приготвяне
Първо, започваме със сиропа - в една малка тенджера слагаме 4 чаши вода и 3 чаши захар и оставаме на котлона да заври, след около 15 минути сиропът е завряло и вътре слагаме 1 с.л. лимонов сок и оставяме още 2-3 минути да покъкри. Оотделяме настрани да изстине. Като изстине, го оставяме в хладилника да се сгъсти напълно, да е готов после.
В тенджера слагаме водата, маслото, солта и оставяме да заври. След като заври, вътре във водата пресяваме брашното, бъркайки много бързо.
След около пет минути се образува вареното тесто, дърпаме тенджера на страни и оставяме да изстине.
След около 15-20 минути, когато вече вареното тесто е изстинало, вътре добавяме 6 супени лъжици грис, 2 с.л. царевично нишесте и разбъркваме, после започваме да счупваме яйцата едно по едно вътре, счупваме първото, бъркаме хубаво, след това повтаряме с второто яйце. Докато свършат и четирите яйцата, повтаряме процедурата.
След като сместа вече е готова, я слагаме в пош или в шприц.
Взимаме дълбок тиган и вътре изсипваме олио, след което с помощта на една ножица започваме да изстискваме тулумбите вътре в олиото - най-важна частен е, че гледаме олиото да не е горещо, тоест тулумбите ги изстискаме в студено олио и започваме да пържим.
Готовите сарайлийски тулумби ги слагаме в сиропа, бъркаме една-две минути и ги изваждаме в една тава. След като свършат всичките тулумби, прибираме тавата в хладилника, за да поизстинат малко и да са готови за сервиране.
Коментари