Начин на приготвяне
Най-добре се получават с охладено бутертесто, защото корите са тънки и с него тези пухкави бутерки са по-лесни за хапване от децата, а приготвените охлювчета изглеждат много добре. Освен това то си е опаковано с хартия за печене, която ползвам, и го намирам за много практично. Аз го вземам от хладилната витрина на Кауфланд, пакетът е с разфасовка 275 г.
Изваждам пакета поне 5 мин по-рано от хладилника, за да се отпусне малко тестото на стайна температура, и така не се чупи при разгъването, а и се оформят по-лесно бутерките.
Първо, включвам фурната да загрее на 220-230 градуса, докато ги приготвям, защото задължително трябва да е силно нагрята от самото начало, когато се пече бутертесто.
В дълбока купа омесвам добре всички съставки за плънката. Ако обичате по-сладко, може да увеличите захарта с 1-2 лъжици. За диабетици захарта може да се замени с мед, сироп от агаве или кленов сироп.
Разстилам равномерно върху кората, като оставям около 1/2 сантиметър свободен без плънка в края, където ще ги затварям. Навивам внимателно на стегнато руло. Притискам хубаво крайната ненамазана с плънка лента да се затвори рулото. Нарязвам внимателно ореховите охлювчета с остър нож (може да бъдат с дебелина от 1/2 до 1 см, както на вас ви харесват) и подреждам вкусните ореховки легнали в тавата с разстояние между тях, за да не се слепнат при печенето.
Пека около 10 мин на средното ниво до получаване на приятен златист загар.
След изваждането от фурната, както винаги, най-тежката задача е да ги опазя през следващите поне 10 мин, докато поизстинат, защото моите лакомници нямат търпение да ги нападнат:-)
Ако успеете, може да поръсите бутер охлювчета Ореховки с пудра захар. Аз не стигам дотам, винаги се изяждат още топли.