Начин на приготвяне
Каймата овкусяваме с чубрица, сол, черен пипер, червен пипер и кимион добавяме и яйцето.
Хубаво е да я месим с подправките около 10 минути, след това да я оставим да почине за около 10 минути.
Докато каймата за плънката на сармите почива, в тиган с нагрята мазнина запържваме ориза за около 3-4 минути и му добавяме две-три щипки вегета /по желние/, разбъркваме добре и добавяме каймата с доматеното пюре.
Пържим, докато каймата стане на трохи.
След като каймата и оризът са готови и леко охладени, разстиламе листата и едно по едно пълним с готовата смес и завиваме зелевите сарми.
Приготвените сарми поставяме в гювеч с две чаени чаши вода, отгоре поръсваме с щипка вегета по желание.
Печем сармите по северняшки за около 2 часа, докато най-горните сарми получат лек златист загар.