Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Вкусна и ефектна фокача

Вкусна и ефектна фокача

Вкусна и ефектна фокача
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
6 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Ефектна фокача за добро настроение - вижте как се приготвя"

Необходими Продукти

  • топла вода - 200 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л. равни
  • зехтин - 2 с.л. в тестото
  • суха мая - 1 пакет
  • царевично брашно - 100 г
  • просо - 100 г брашно
  • брашно - 2 ч.ч. + бяло
  • за декорация
  • маслини
  • лук - пера
  • чесън
  • магданоз - дръжки и листа пресен
  • домати чери
  • сусам
  • розмарин - листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе тази вкусна фокача за любимите си хора, вкусно, красиво и ефектно.

Смесваме в тава двата вида брашно и добавяме бяло брашно около 400 г.

В топлата вода се разбърква маята с захарта и 2 с.л. бяло брашно, оставяме да се получат мехурчета. Сипва се в брашното, добавяме сол, зехтин и замесваме средно меко тесто.

Намазваме отгоре с мазнина и оставяме на топло да втаса 40-50 минути. С пръсти се притиска отгоре и се оформя правоъгълна кора, може и кръгла.

Нарязват се маслини на ленти, чери домат на парчета и се оформят цветенца.

Дръжките са от магданоз, набождаме листа розмарин, поръсваме сусам.

Печем хляба в загрята фурна 170°C до златисто и апетитен загар, готова е около 25 минути.

Първите 10-15 минути се пече с вентилатор, после се спира, да не изгори украсата. Изваждаме и вкусната и ефектна фокача топла се сервира.

Толкова е вкусна, че ядеш и искаш още! Добър апетит!

Аз импровизирах с моя рецепта, декорацията търпи промени по ваш вкус и фантазия.

Може да приготвите само с един вид брашно - само споделям идеята, която видях от кулинарната група на Дани Радева.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Чудно изглежда. Само искам да попитам не изгарятли листата като се пече.
11.02.2020 15:07