Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Празнична фокача с лимец

Празнична фокача с лимец

Празнична фокача с лимец
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Празнична фокача с лимец за още по-приказна трапеза"

Необходими Продукти

  • топла вода - 200 мл
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.равна
  • олио - 2 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • брашно от лимец - 200 г
  • брашно - около 300 г бяло
  • сусам - за поръсване
  • украса
  • маслини
  • червени чушки
  • магданоз - пресен
  • розмарин - пресен
  • маково семе
  • чери домати
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Празнична вкусна фокача, приготвена за любимите хора с много любов.

В топла вода се разбърква суха мая с лъжица захар, оставя се за 10 минути да бухне.

Смесват се двата вида брашно в тава и в средата сипваме активираната мая, кисело мляко, олио, сол и с вилица се разбърква.

Меси се средно меко тесто, да не лепне, и оставяме да втаса на топло за 1 час.

Готовото тесто се оформя с пръсти върху хартия за печене в правоъгълна тава и се оставя.

Приготвяме декорацията, като нарязваме червена чушка на тънки ленти за листенца на цветето, отрязва се капачета от 3 маслинки за средата на цветето и кръгчета чери домати.

От парченце червена чушки се изрязва сърце и притискаме леко в единия край на фокачата.

Първо, разпределям стеблата за 3 цветенца, поставя се маслинка за тичинки, край нея се нареждат листенца, да се получи хризантема.

Средата се поръсва с макова семе, а тук-там със сусам.

Декорира се с магданоз, клонки розмарин и готово.

Печем италианския хляб в загрята фурна 170 -180°C около 20-25 минути.

Изважда се и още топла празничната фокача с лимец се поднася с любов!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: