Начин на приготвяне
Тази разкошна бадемова торта може да има различна височина в зависимост от крема и декорацията.
Блатовете стават много вкусни, като френски макарон, ако са фино смлени бадемите.
Можете да приготвите тортата в бял вариант само с крем, масло и ядки или както реших - с шоколад. Ако не ползвате шоколад, добавете 150 г масло в крема.
Шоколадовата торта е безглутенова и ако искате да е и без захар, заменете захарта с 40 г стевия или друг подсладител.
Приготвяне на блатовете:
Разбийте белтъците на сняг със захарта. Смесете смлените бадеми (или готово бадемово брашно) и ванилията и след това постепенно ги прибавете към разбитите белтъци, като разбърквате с шпатула.
Разпределете сместа в два (20 -24 см) или три (20 см) или четири малки (16 см както направих аз) блата и ги изтечете върху хартия за печене на предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути малките и 25 големите или до зачервяване на блатовете.
За крема:
Загрейте на котлона сметаната и кокосовата захар (или обикновена захар), която трябва да се разтопи. Сместа не трябва да завира. Добавете разбитите жълтъци и ванилия. Бъркайте непрекъснато на бавен огън, докато сместа се сгъсти и стане на крем. Отнема около десетина минути.
Когато кремът се сгъсти, добавете начупения на парченца шоколад и разбъркайте да се разтопи. Охладете шоколадовия крем.
След като сместа се охлади, добавете маслото (оставено да се размекне на стайна температура) . Кремът се разбива с миксер. Сглобете тортата, като редувате блат и крем и малко счукани ядки (орехи или бадеми).
Декорирайте бадемовата торта шоколадова принцеса с натрошени запечени бадеми и разтопен черен шоколад в сметана.
Декорирайте тортата, както сърце ви пожелае! Или така семпло, както аз без повод приготвих за семейството.
Вкусната торта трябва да се остави в хладилник за няколко часа.
След това се насладете на разкошния и вкус.
Да ви е сладко!
Коментари