Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Тортена форма 25 см, покрита с хартия за печене
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Маслото заедно с шоколада се стопяват на водна баня.
Оставя се за малко време на стайна температура, за да се охлади и се прибавят един по един жълтъците, какаото през цедка, бадемовото брашно, солта и бадемовия екстракт. Не се работи с миксер, а с шпатула. Разбива се на ръка до хубава, гладка, лъскава смес. Оставя се настрани.
В купата на миксер или ръчен такъв се разбиват на пяна белтъците и внимателно се прибавя на няколко пъти захарта и се разбива на висока скорост до сняг. Внимателно се прибавят към шоколадовата смес. Шоколадовото тесто се изсипва в тортената форма.
Обелват се крушите, почистват се с чаена лъжичка от сърцевината и с остър нож се нарязват на ветрило, като горната им по-тясна част не се разрязва. Поставят се върху тестото, без да се отваря ветрилото. Пече се на 170-180 градуса за около 35-40 минути.
Охлажда се във формата и се прибира в хладилник най-малко за 2 часа, за да се стегне маслото.
Поръсва се с пудра захар и се нарязва на триъгълни парчета, като на всяко парче трябва да има и парче круша.
Източник: Home Cooking
Забележка: в тестото за тази шоколадова торта няма набухвател и брашно. Брашното е заменено в тази рецепта от бадемовото брашно.
Сега го опитах този сладкиш с круши и мога най-спокойно да кажа , че е превъзходен и затова го записах в отдел Специални поводи. За първи път го правя за утре за кафе с приятелки и съм силно очарована от тази рецепта.
Тестото силно прилича на Шоколадово суфле, но е печено една идея повече. Влажно стои, силно ароматно на шоколад. Крушите за моя изненада въпреки че са печени, стоят меки, но хрупкави. Определено го препоръчвам.
PS: След 35 до 40 минути, ако се проверява с клечка, тя трябва да има полепнали трохи от тестото и така трябва да бъде. Тази Бадемова шоколадова торта с круши е топ идея за десерт, опитайте!
Да не се пече повече от определеното време! Качвам няколко снимки, за да се види как изглежда и отвътре, колко е приликата с Шоколадово суфле, въпреки че е тъмен и трудно ще се добие представа.
Коментари
PS трябва да си правим коментар на рецептите ни, нали затова сме и тук, независимо дали са добри, дали са се получили или не, а не само да си гласуваме безмълвно. Ако няма диалог става скучно и само едни снимки остават... Ако моят коментар не се хареса на Админ да ми направи забележка и ще спра да коментирам и ще гласувам безмълвно.