Начин на приготвяне
1. Карфиолът се нарязва на по-малки розички, като се отстраняват стебълцата. След това се смила на ситни трохи в чопър или кухненски робот. Трябва да се внимава, защото има опасност да стане на пюре, ако се мели прекалено продължително време.
2. Слага се в микровълнова фурна за поне 5 минути. Трябва да е наистина горещ, за да пусне максимално много вода. Поставя се в тензух или друг подходящ плат и започва да се изстисква. Внимавайте да не се изгорите! Процедурата продължава, докато спре да пуска вода, тогава обикновено карфиолът е редуцирал обема си двойно. Получава се нещо, наподобяващо топка тесто.
3. Яйцето се разбива, а пармезанът се настъргва на едро ренде. Прибавят се към карфиола и всичко се смесва и обърква добре.
4. Подходяща тава се покрива с хартия за печене. Аз използвах голямата си правоъгълна тава за сладки. Сместа за блата за пица с карфиол се разпределя внимателно и равномерно и се оформя според желаната форма и дебелина. Все пак трябва да се внимава да не стане прекалено тънък или дебел блат за пица. Някъде около половин сантиметър би трябвало да е добре. Хубаво е да се оформи по-дебело ръбче на блата, за да не загори.
5. Изпича се за 15-20 минути на 180°C (без вентилатор) или докато хване приятен загар. След това се изважда от фурната, намазва се с лютеницата/пюрето и се разпределят останалите съставки за топинга и се поръсва с подправки по избор (в случая с чубрица). Кето пицата се допича се за още 5-10 минути, докато кашкавалът се разтопи и хване лек загар, като отново трябва да се внимава ръбчето на пицата да не почернее и загори.
Забележка: Вкусът на карфиола се усеща, макар и ненатрапчиво, може да се притъпи, като в блата се добави чесън на прах или друга подходяща подправка.
Рецептата за кето пица с блат от карфиол и пармезан е подходяща за нисковъглехидратно Високомазнинно хранене.