Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Кето пица с блат от карфиол и пармезан

Кето пица с блат от карфиол и пармезан

NellyNelly
Новак
31013
Кето пица с блат от карфиол и пармезан
Снимка: Nelly
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • За блата
  • карфиол - 1 средна глава
  • пармезан - 1 ч.ч. /прясно настърган/
  • яйце - 1 бр.
  • За топинга
  • лютеница - може и доматено пюре
  • маслини - без костилки
  • салам
  • кашкавал
  • камембер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Карфиолът се нарязва на по-малки розички, като се отстраняват стебълцата. След това се смила на ситни трохи в чопър или кухненски робот. Трябва да се внимава, защото има опасност да стане на пюре, ако се мели прекалено продължително време.

2. Слага се в микровълнова фурна за поне 5 минути. Трябва да е наистина горещ, за да пусне максимално много вода. Поставя се в тензух или друг подходящ плат и започва да се изстисква. Внимавайте да не се изгорите! Процедурата продължава, докато спре да пуска вода, тогава обикновено карфиолът е редуцирал обема си двойно. Получава се нещо, наподобяващо топка тесто.

3. Яйцето се разбива, а пармезанът се настъргва на едро ренде. Прибавят се към карфиола и всичко се смесва и обърква добре.

4. Подходяща тава се покрива с хартия за печене. Аз използвах голямата си правоъгълна тава за сладки. Сместа за блата за пица с карфиол се разпределя внимателно и равномерно и се оформя според желаната форма и дебелина. Все пак трябва да се внимава да не стане прекалено тънък или дебел блат за пица. Някъде около половин сантиметър би трябвало да е добре. Хубаво е да се оформи по-дебело ръбче на блата, за да не загори.

5. Изпича се за 15-20 минути на 180°C (без вентилатор) или докато хване приятен загар. След това се изважда от фурната, намазва се с лютеницата/пюрето и се разпределят останалите съставки за топинга и се поръсва с подправки по избор (в случая с чубрица). Кето пицата се допича се за още 5-10 минути, докато кашкавалът се разтопи и хване лек загар, като отново трябва да се внимава ръбчето на пицата да не почернее и загори.

Забележка: Вкусът на карфиола се усеща, макар и ненатрапчиво, може да се притъпи, като в блата се добави чесън на прах или друга подходяща подправка.

Рецептата за кето пица с блат от карфиол и пармезан е подходяща за нисковъглехидратно Високомазнинно хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: