Начин на приготвяне
Тази година, с момчето до мен, навършваме 30 години съвместно съжителство. Всяка година си приготвяме нещо по-така и си припомняме как точно се случиха нещата и всеки път чувам: Ех, ако бях гледал повече романтични филми, щях да се сетя как да ти подаря годежен пръстен? ! ... За предстоящия, пълен с добри предчувствия ден, се постарах с приготвянето на малки изненади от познати продукти, но оформени и презентирани нестандартно.
Приготвих малки розови кюфтенца от цвекло, почистено, сварено, изцедено, което пасирах с две скилидки чесън. В сместа накълцах две тъмно зелени листа от праз, две парчета готово нарязан пушен бекон, около 150 г натрошено сирене, 2 с.л. слънчогледово семе, 4 с.л. брашно, 2 с.л. пшеничен грис, щипка джоджен и 1 яйце. Оставих за 15-20 минути настрани и в купа с натрошен корнфлейкс пусках от сместа количество с чаена лъжичка. Оваляни добре така, подредих кюфтенцата в намаслена тавичка и изпекох в гореща /на 220 градуса/ фурна за 10 минути.
Вече бях омесила от 100 г брашно и една кафяна чашка вода с щипка сол, възтвърдичко тесто за кошнички. От него оформих в силиконови капсули 2-3 ядливи кошнички, които изпекох в горещата фурна, веднага след кюфтенцата, отново за 10-тина минути на 190 градуса. В тях ще сложа сосове – сладък и солен – но в последния момент, за да не попият и да не омекнат.
Задуших на пара 2 бр. почистен артишок, разрязан на половинки, за 20 минути. Запържих смес от свареното пилешко месо /нарязано ситно/, чесъна /накълцан/, зехтина, каперсите и щипка млян черен пипер. Напълних сварения артишок с нея и ги запекох за още 40 минути на 180 градуса, като след изключване на фурната покрих ладийките от артишок със слайсове сирене гауда и оставих на топло. Отгоре поръсих с накълцан магданоз.
Приготвих панирано сирене бри, което гарнирах със смес от боровинково сладко и готварска сметана в съотношение 1:1.
Разрязах с остър нож домати хоризонтално на две в най-горната им част и оформих капаче, издълбах ги и сложих по едно сварено яйце в тях, като предварително яйцата срязах на шест през върха и дъното им. Когато ги сложих в доматите, частите на яйцата се разтвориха като лилии. Доматите разположих върху овкусено със сол и черен пипер пюре от маруля.
Естествено, ягоди, които измих, но оставих с дръжките и поднесох върху разполовени стъбла от целина.
Разбира се и свещи.
Сосовете: – маскарпоне с карамелен сос и настърган шоколад /за ягодите/.
– майонеза с кисело мляко, соев сос и джинджифил /за розовите кюфтенца/.
Виното към всичко ще оставя да избере моят съпруг.
Като прегледах за последно рецептите за меню романтична вечеря, осъзнах, че си е наръчник за представяне на мъжката половина от човечеството.
Ще благодаря на съпруга си за неусетно изминалата поредна година с тази романтична вечеря и с очакване за неговата изненада!