Начин на приготвяне
Първата стъпка към нашите домашни рогчета от едно време е да активизираме маята.
В малко хладка разтваряме захарта и маята. Оставяме покрит съда на топло за около 15 - 20 мин.
В тава пресявамв брашното и солта. Правим кладенче и вътре изсипваме разтворената мая.
Добавяме едното яйце, което предварително сме разбили, и олиото.
С виличка (или пръсти) започваме да замесваме кашичка.
Ред е да се добави и маста. Тя трябва да бъде мека, на стайна температура.
Взимаме с ръце част от нея и започваме да замесваме тесто. Така, докато не сложим цялата мазнина и не се получи гладко тесто. Ако то все още полепва по пръстите, добавете малко брашно.
Тестото за домашните рогчета покриваме с кърпа и оставяме на топло за половин час.
През това време приготвяме и плънката за домашните закуски. В купа натрошаваме сиренето и прибавяме само белтъка на второто яйце. Разбъркваме добре до пълното смесване на двата продукта.
Ред е да завием и рогчетата. Тестото се премесва леко, колкото се се изкара въздухът от втасването. Разделя се на четири равни точки. Взима се едната и се разточва на правоъгълник. В долния край се слага от плънката. Завива се на руло и се реже на около 10 см рогчета. Процедурата се повтаря и с останалите три топки тесто.
Така навитите домашни рогчета оставяме да втасат за половин час.
Намазваме с останалия от плънката жълтък и слагаме да печем закуските със сирене. Фурната трябва да е предварително загрята на 200 градуса.
След около 15 мин домашните рогчета от едно време са станали приятно златисти и готови.