Начин на приготвяне
Започваме със стръкчетата спанак, които трябва да са измити добре и почистени от дръжките.
Поставете ги в блендер, за да ги направете на сок. Когато сте готови, изсипете сока в купа и добавете яйцата и захарта, разбийте с миксер.
После добавете олиото и прясното мляко, бакпулвера, ванилията и брашното.
Сложете да се пече до суха клечка, като го проверявате да не изгори.
През това време си направете крема.
Изсипете прясното мляко в тенджера, после добавете захарта, една ванилия и брашното. Оставете да се вари за около 7-8 минути, докато стане гъсто като нишесте. Свалете от котлона и го оставете да изстине.
После вече изстиналия блат го режете на две - единия мажете с крема и поливате с малко прясно мляко, а другия го смилате в блендера да стане на трошички.
Като намажете първия блат с крема и го поръсите с натрошените трохи, го оставете поне 3 или 4 часа да стегне във хладилника.
Украсявате сладката спаначена торта от турската кухня по желание.
Аз украсих спаначения сладкиша с нар.
Източник: Resul Merve - Кулинарна мрежа