Начин на приготвяне
В купа смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера.
В купата, в която ще бъркате сместа за блата, чукнете яйцата и добавете захарта, разбийте на пухкав крем с миксер.
Прибавете олиото и прясното мляко, разбъркайте отново.
Прибавете смесените сухи съставки и разбъркайте бавно с шпатула.
Намажете форма за торта с диаметър 28 см с масло и поръсете с брашно. Сипете сместа в нея и я заравнете, разтръскайте тавичката леко.
Поставете формата в предварително нагрята на 170 °C фурна и печете до суха клечка за около 35 минути.
Извадете готовия блат и надупчете с дървено шишче на повечко места.
След като се охлади напълно, полейте блата със студеното мляко за напояване.
Заемете се с приготвянето на сметановия крем - в купа налейте сметаната, добавете пудрата захар, крема сиренето и разбийте на пухкав крем с миксер на високи обороти. Прибавете какаото, разбъркайте отново до еднородна смес и намажете блата с крема равномерно.
За глазурата смесете всички съставки в метален съд и поставете на котлона да заври, като бъркате периодично, варите до сгъстяване (като гъст захарен сироп).
Оставете глазурата да се охлади и разпределете равномерно върху крема на сочния турски сладкиш.
Така оформения мокър сладкиш от турската кухня поставете в хладилник, за да стегне за няколко часа преди сервиране.
Коментари