Начин на приготвяне
Бобът се накисва предварително в подсолена студена вода и се оставя да престои едно денонощие в нея.
Водата се излива на следващия ден и се налива нова. Сварява се под капак на бавен огън, докато зрънцата се разпукат. Прецежда се от водата и се прехвърля в подходящ съд.
Прибавя се нарязаният на дребно кромид лук, нарязаното на кубчета обелено червено цвекло, лютеница, черен пипер и сол на вкус, накълцаните на ситно листенца див лук, босилек и мащерка.
Полива се със шарлан и домашен ябълков оцет, разбърква се хубаво. Готовата бобена салата се покрива и се оставя да престои поне час - два на хладно преди поднасяне.
Добър апетит! Бобената салата с червено цвекло е много вкусна.