Начин на приготвяне
Първо си пригответе крема. В малка тенджерка налейте прясното мляко, добавете захарта и брашното и сложете съда на умерен огън.
Започнете веднага да бъркате, докато кремът се сгъсти. Отстранете от котлона и ароматизирайте с 3 с.л. ром.
Оставете крема с ром да се охлади, като от време на време разбърквате, за да не се образува коричка отгоре.
В купа пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и какаото.
В друга купа разбийте яйцата със захарта с миксер за 5-6 мин. Излейте прясното мляко и олиото и започнете да прибавяте на порции от сухата смес до усвояването на всичкото брашно.
Разделете сместа на две еднакви части. Подмажете и набрашнете форма за кекс. Изсипете половината смес. Отгоре с лъжица разпределете крема и изсипете другата част от сместа за шоколадовия кекс.
Изпечете кейка на 170°C в предварително загрята фурна с вентиларор за около 35 мин.
Пробвайте за готовност с дървено шишче. Изпеченият кейк обърнете на решетка и поръсете с пудра захар.
Изчакайте да се охлади напълно, преди да нарежете шоколадовия кекс с ромов крем.
Да ви е сладко!