Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов кекс с ромов крем

Шоколадов кекс с ромов крем

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Шоколадов кекс с ромов крем
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
04/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Ароматен, вкусен - идеалният шоколадов кекс с ромов крем"

Необходими Продукти

  • за кексовата смес
  • брашно - 300 г
  • захар - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 50 г
  • сол - щипка
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 80 г
  • брашно - 60 г
  • ром - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си пригответе крема. В малка тенджерка налейте прясното мляко, добавете захарта и брашното и сложете съда на умерен огън.

Започнете веднага да бъркате, докато кремът се сгъсти. Отстранете от котлона и ароматизирайте с 3 с.л. ром.

Оставете крема с ром да се охлади, като от време на време разбърквате, за да не се образува коричка отгоре.

В купа пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и какаото.

В друга купа разбийте яйцата със захарта с миксер за 5-6 мин. Излейте прясното мляко и олиото и започнете да прибавяте на порции от сухата смес до усвояването на всичкото брашно.

Разделете сместа на две еднакви части. Подмажете и набрашнете форма за кекс. Изсипете половината смес. Отгоре с лъжица разпределете крема и изсипете другата част от сместа за шоколадовия кекс.

Изпечете кейка на 170°C в предварително загрята фурна с вентиларор за около 35 мин.

Пробвайте за готовност с дървено шишче. Изпеченият кейк обърнете на решетка и поръсете с пудра захар.

Изчакайте да се охлади напълно, преди да нарежете шоколадовия кекс с ромов крем.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: