Начин на приготвяне
В тенджерка сложете сметаната, шоколада и маслото. Сложете на котлона и бъркайте докато се разтопи.
Сипете кафето, разтворено в 20 мл вода. Оставете сместа малко да се охлади.
Пресейте брашното с бакпулвера в подходяща купа.
Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на пухкав сняг. Прибавете есенцията и жълтъците един по един към шоколадовата смес, като след всеки разбърквате.
Добавете белтъците, разбъркайте внимателно и изсипете сместа при брашното. Разбъркайте добре.
Намажете формата за кекс и я поръсете с какао. Изсипете 2/3 от сместа и подредете бисквитките. Покрийте ги с останалата смес.
Печете в загрята фурна на 180 градуса за 35-4 0минути. Оставете кекса да се охлади.
В касерола карамелизирайте захарта с маслото. Когато вече придобие карамелен цвят, налейте топлата сметана. Бъркайте докато се сгъсти.
Свалете от котлона и добавете шоколада. Оставете леко да се охлади. Отделете една част от карамела, а другата прибавете към разбитата сметана.
Поставете кекса в подходяща чиния. Напълнете пош с карамеления крем и украсете.
Поръсете с орехите и залейте с карамелената заливка.
Шоколадовият кекс Орео с тофи крем и ядки е готов.