Начин на приготвяне
За тази вкусна баклава лешниците и орехите ги смиламе с машинка за ядки. Предварително сме си ги почистили.
Брашното го пресяваме със сито и в него добавяме бакпулвера.
В купа слагаме сок от ананас, брашното с бакпулвера и тръстиковата захар и разбиваме много добре с миксера.
Прибавяме ядките и тях в купата. Разбъркваме с лъжица. Прибавяме канелата.
Халвата я нарязваме на ситно. Добавяме я при другите продукти. Получава се гъста смес.
Разтваряме си корите за баница. Една кора намазваме с олио. Върху нея слагаме втора кора, без да я мажем с олио. Отгоре разпределяме от кашата, равномерно, разнасяме, намазваме.
Навиваме на руло откъм тясната част. Нареждаме 7 рула с по две кори в тавата едно до друго. Последната кора я прегъваме на две и по същия начин процедираме.
Получават се 7 рула и ½. Всяко руло от тези 7 ги режем по средата и всяка ½ на три, така че да станат 6 парченца от 1 руло. Последното 1/2 руло на 3 парченца.
Мажем с олио отгоре всички нарязани баклавички. Печем ги в загрята на 180°C фурна до готовност за около 30 – 32 мин.
Слагаме водата да заври на котлона заедно с бялата захар. Като стане сиропът готов, го оставяме да изстине.
Вадим и сиропираме със студен сироп. Заливаме баклавичките с халва и ядки с черпак от сиропа.
Да ви е сладко!
Коментари