Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Халва»Бяла халва с микс от ядки

Бяла халва с микс от ядки

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Бяла халва с микс от ядки
Снимка: Дони Ники
1 / 4
27/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Бомбастично и сладко удоволствие - бяла халва с микс от ядки!"

Необходими Продукти

  • белтък - 1 бр.
  • кристална захар - 110 г +10 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • мед - 80 г
  • вода - 80 мл
  • лимонова кора - на 1 лимон и портокал
  • белени бадеми - 100 г (запечени)
  • шамфъстък - 100 г р(суров)
  • фъстъци - 100 г (печени и обелени)
  • бадем - 50 г (суров небелен)
  • белтък - с 10 г захар се разбива на връхчета
  • кокосови стърготини - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захарта и водата се слагат на котлона и се прави сироп, който трябва да придобие леко кехлибарен цвят (160 г мерих с термометър).

Медът също се слага на заври до 120 °C (до получаване на мехурчета по повърхността).

Захарния сироп и меда се прибавят към разбития белтък и се разбърква до получаване на много гъста маса.

Добавят се нарязаните ядки и кората от лимона и портокала. Много трудно се бърка, затова сложих ръкавица и омесих, колкото можах.

Готовата смес се изсипва върху лист хартия за печене.

Отгоре наредих цели ядки и с помощта на друг лист хартия за печене, оформих на квадрат.

Поръсих леко с кокосови стърготини отгоре вкусната бяла халва.

Готовата бяла халва с микс от ядки се прибира в хладилника за няколко часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесна!
28.02.2023 08:04
1
1
Покажи всички подкоментари
Геновева
Геновева
Изключително вкусна!
27.02.2023 18:04
1
1
Покажи всички подкоментари