Хумус от леща

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хумус от леща
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ако искате гостите да си оближат чиниите, поднесете им този апетитен домашен хумус от леща"

Необходими Продукти

  • леща - 350 г
  • сусам - 40 г
  • зехтин - 70 г
  • бадеми - 11 бр.сурови, белени ядки
  • лимонов сок - 30 г
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • сол - 2 щипки или на вкус
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • карамфил - 1 щипка, на прах
  • За гарниране
  • червен лук - 1/4 бр.
  • магданоз - свежи листа за украса
  • зехтин - струйка за поливане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете лещата до пълна готовност според указанията на пакета. Отцедете я от водата и оставете да изстине.

Запечете сусама на сух тиган за кратко, докато стане леко златист, но в никакъв случай прегорял.

Сложете в блендер чесъна, запечения сусам, бадемите, зехтина, солта и лимоновия сок. Пуснете за няколко секунди, за да се смелят.

Към пастата от ядки сипете лещата и подправките и завъртете още няколко секунди до получаване на гладък хумус.

Може да го оставите малко по-груб или съвсем гладък и фин. По желание си подсилете вкуса със още кимион, сол и лимонов сок.

Готовият хумус от леща поднесете поръсен със ситно накълцан червен лук и струйка зехтин.

Укресете апетитната разядка със свежи листенца магданоз и сервирайте.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: