Начин на приготвяне
Много вкусен и полезен каротинов хумус, подходящ за топене с арабски питки или намазване на препечени филийки.
Предварително сваряваме на пара тиква, нарязана на кубченца – около 1 чаена чаша, и нарязани на кръгчета 1 – 2 бр. моркови.
В каната на мощен блендер или нутрибулет сипваме съставките:
Половин буркан нахут – около 200 г, сварените моркови и тиква, 1 скилидка чесън, 3 с.л. сусамов тахан и 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок.
Овкусяваме с половин чаена лъжичка фино смляна хималайска сол – на вкус, 1/2 кафена лъжичка смлян черен пипер, ½ равна ч.л. кимион, 1 с.л. шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло) и пожелание щипка смлян кориандър.
Накрая добавяме няколко супени лъжици от маринатата на нахута или вода, за да може блендерът да смели гладко и безпроблемно готовия хумус с тиква.
Включваме уреда и блендираме, докато получим желаната консистенция.
Бърз, вкусен и полезен каротинов хумус, подходящ за топене с арабски питки или чипс, както и за намазване на препечени филийки или домашен пълнозърнест хляб.
Чудно Вкусно!