Начин на приготвяне
Нетрадиционен хумус с авокадо, спанак и майорана!
В каната на мощен блендер или нутрибулет сипваме съставките една след друга:
Около 200 г сварен нахут или от буркан, половин голямо узряло авокадо, листенцата от 3 – 4 прясно откъснати стръкове майорана, 1 шепа пресни листа спанак (може и бейби спанак), няколко стръка пресен магданоз, 3 – 4 супени лъжици светъл сусамов тахан, 1 скилидка чесън, и 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок.
Овкусяваме с половин чаена лъжичка фино смляна хималайска сол – на вкус, половин кафена лъжичка смлян черен пипер, ½ равна ч.л. кимион и 1 супена лъжица шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло).
Накрая добавяме няколко супени лъжици от маринатата на нахут или вода, за да може блендера да смели гладко и безпроблемно хумуса. Включваме уреда и блендираме, докато получим желаната нежна консистенция.
Поднасяме хумуса с авокадо прясно приготвен, украсен с връхче – стрък майорана.
Подходящ за топване с арабски питки или здравословен зеленчуков чипс, както и за намазване на домашни крекери или препечени филийки от домашен пълнозърнест хляб.
Чудно Вкусно!