Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Орехов кекс с шоколад

Орехов кекс с шоколад

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Орехов кекс с шоколад
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 3
14/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Ароматът на този орехов кекс привлича съседите като магнит, да си знаете"

Необходими Продукти

  • краве масло - 125 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • орехи - 1 ч.ч. едро смлени или счукани
  • бакпулвер - 16 г
  • лимонова кора
  • за шоколадовата глазура
  • шоколад - 100 г черен
  • краве масло - 1 бучка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете омекналото на стайна температура краве масло, добавете пудрата захар и разбийте с миксер до гладка смес. Прибавете двата жълтъка и продължете разбиването още около 5 мин. На струйка излейте прясното мляко.

Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете го на порции към течната смес бъркайки с лъжица. Прибавете счуканите орехи. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол за 5 мин. Прибавете ги към кексовата смес.

Ароматизирайте с лимоновата кора. Подмажете и набрашнете форма за класически кекс. Изсипете сместа и изпечете сладкиша с орехи на 180 градуса в предварително загрята фурна. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовият кекс обърнете на решетка и охладете.

В тенджерка начупете шоколада, прибавете кравето масло и разтопете на водна баня. Залейте кекса с орехи!

Апетитен Орехов кекс с шоколад! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: