Традиционен арабски хумус

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
500
15
19
1
15/03/2020
"Даваме ви рецептата за традиционен арабски хумус, който се хапва с вкусна арабска питка, разбира се "
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо518
  • Преглеждания за месеца517
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • нахут - 2 ч.ч. (варен или консервиран)
  • сусамов тахан - 3 - 4 с.л. арабски
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 2 - 3 с.л. на вкус
  • черен млян пипер - 2 - 3 щипки на вкус
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • хималайска сол - на вкус
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • магданоз - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В случай, че варим нахута, трябва предварително да го накиснем във вода от вечерта- за 1 нощ, за да улесним сваряването. При варенето можем да добавим малко хлебна сода, защото тя ускорява процеса. Като омекне, го отцеждаме от водата и е препоръчително да го обелим (изисква се търпение, но така е много по-полезен за организма, тъй като люспите дразнят стомаха).

Ако искаме да приготвим хумуса по-експресно - можем да използваме консервиран нахут от буркан.

Смесваме нахута със сусамовия арабски тахан, нарязаните чеснови скилидки, хималайската фина сол, кимиона, черния пипер, зехтина и лимоновия сок.

Разбъркваме и блендираме фино до гладка хомогенна смес. Поднасяме за консумация - пресен, но може и охладен. По желание може да поръсим с нарязан магданоз.

Лесен хумус с тахан, емблематичен за арабската кухня!

Чудно вкусна веган разядка.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар