Начин на приготвяне
В случай, че варим нахута, трябва предварително да го накиснем във вода от вечерта- за 1 нощ, за да улесним сваряването. При варенето можем да добавим малко хлебна сода, защото тя ускорява процеса. Като омекне, го отцеждаме от водата и е препоръчително да го обелим (изисква се търпение, но така е много по-полезен за организма, тъй като люспите дразнят стомаха).
Ако искаме да приготвим хумуса по-експресно - можем да използваме консервиран нахут от буркан.
Смесваме нахута със сусамовия арабски тахан, нарязаните чеснови скилидки, хималайската фина сол, кимиона, черния пипер, зехтина и лимоновия сок.
Разбъркваме и блендираме фино до гладка хомогенна смес. Поднасяме за консумация - пресен, но може и охладен. По желание може да поръсим с нарязан магданоз.
Лесен хумус с тахан, емблематичен за арабската кухня!
Чудно вкусна веган разядка.