Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Кръгли хлебчета с два вида брашно

Кръгли хлебчета с два вида брашно

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Кръгли хлебчета с два вида брашно
Снимка: Марияна
2 / 7
15/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • вода - ½ ч.ч.
  • мая - 1/3 кубче от 42 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • типова брашно - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - 2 ч.ч. тип 500
  • олио - 6 с.л.
  • сусам - за поръсване, ръсеница
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и правим кладенче по средата. В него слагаме щипка сол, 4 с.л. олио, 1 цяло яйце, 1 белтък от второто. Жълтъка го отделяме от второто яйце в отделна купичка, разбиваме го много добре с вилица и вътре слагаме 2 с.л. олио и пак разбъркваме.

То ще ни е нужно за намазване на хлебчетата. Стопляме леко водата и в нея си слагаме 1/3 кубче мая и щипка сола. Прибавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме и оставяме настрана да шупне. Като е готова, прибавяме към другите съставки.

Замесваме меко тесто. Оставяме го да втаса 40 мин. покрито с кърпа на топло. Като си удвои обема го делим на 10 - 11 части от всяка оформяме с ръце топка. Подреждаме кръглите хлебчета в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние.

Оставяме пак да втаса за 30-40 мин. Мажем отгоре с разбития жълтък и олио с помощта на четка. Ръсим с ръсеница или сусам една част върху вече намазаните. Други от хлебчетата можем да направим отгоре по две разреза и пак да намажем.

Трети вид само ги мажем. Печем всички хлебчета с мая в загрята на 180 градуса до готовност. Като изпечем, покриваме с кърпа, за да са меки. Стават меки, пухкави и вкусни хлебчета. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
Много сполучлива рецепта, много вкусни се получиха.
27.03.2020 23:07