Начин на приготвяне
Сваряваме патладжаните в подсолена вода за 15-20 мин, като в началото сменяме водата два пъти, за да премахнем горчивината.
В подходящ съд запържваме в 5-6 с.л. зехтин лука, праза и чесъна.
Добавяме доматеното пюре и лютия пипер и добре ги запържваме при непрекъснато бъркане.
Прибавяме добре измития булгур, джоджена, нарязаните на ситно червени боровинки, солта и черния пипер. Разбъркваме.
Ако имаме сос от нар, сега е моментът да го прибавим.
Наливаме 1 ч.ч. топла вода и на тих огън, оставяме булгура да я поеме.
Пълним патладжаните. Нареждаме изправени в подходящ съд, затискаме с чиния или завиваме с фолио като при сармички, заливаме с още вода, да се покрият, и печем вкусните пълнени патладжани на умерена фурна.
Сервираме пълнените сушени патладжани (Куру Долма) с гъсто кисело мляко с накълцан вътре джоджен.