Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Патладжани»Пълнени сушени патладжани (Куру Долма)

Пълнени сушени патладжани (Куру Долма)

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Пълнени сушени патладжани (Куру Долма)
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 3
16/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Подаряваме ви една незабравима вечеря или обяд с тези страхотни пълнени сушени патладжани"

Необходими Продукти

  • сушени патладжани - 1 връзка
  • булгур - 1 ч.ч. (или ориз)
  • лук - 1 глава ситно нарязан
  • праз - 1 стрък
  • доматено пюре - 2 - 3 с.л.
  • чесън - 2 накълцани скилидки
  • червени боровинки - шепа сушени
  • лют червен пипер - 1 ч.л. (в Турция имат един, който прилича на паста)
  • джоджен - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • сос от нар - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме патладжаните в подсолена вода за 15-20 мин, като в началото сменяме водата два пъти, за да премахнем горчивината.

В подходящ съд запържваме в 5-6 с.л. зехтин лука, праза и чесъна.

Добавяме доматеното пюре и лютия пипер и добре ги запържваме при непрекъснато бъркане.

Прибавяме добре измития булгур, джоджена, нарязаните на ситно червени боровинки, солта и черния пипер. Разбъркваме.

Ако имаме сос от нар, сега е моментът да го прибавим.

Наливаме 1 ч.ч. топла вода и на тих огън, оставяме булгура да я поеме.

Пълним патладжаните. Нареждаме изправени в подходящ съд, затискаме с чиния или завиваме с фолио като при сармички, заливаме с още вода, да се покрият, и печем вкусните пълнени патладжани на умерена фурна.

Сервираме пълнените сушени патладжани (Куру Долма) с гъсто кисело мляко с накълцан вътре джоджен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: