Начин на приготвяне
Измитите и разрязани на две половини патладжани се издълбават, като се оставя бордюр около 1.5см. Нарязва се на ситно кромидът, издълбаната част от патладжаните, чесънът се смачква с ножа върху дъската, след което се нарязва също на ситно, чушката и тя.
В сгорещена мазнина се запържват зеленчуците поетапно, добавя се каймата, размита с малко студена водичка за да се раздроби месото. Като се поизпържи и тя, се добавя измитият и почистен ориз, доматеното пюре, подправките и се долива топла водичка, за да набъбне леко оризът.
След като водата изври и плънката е готова, се пълнят издълбаните патладжани, които предварително сме поставили в тавичка, налива се около една водна чаша вода и малко мазнина /по желание/ в тавичката и се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. - до готовност.
Преди да се извадят, пълнените патладжани се покриват с настъргания кашкавал и се връщат обратно във фурната леко да се запекат за около 5 мин. - или колкото е нужно, за да стане златист кашкавалът. Ако не искате да има коричка, се изчаква само да се разлее и се изваждат от фурната.
Коментари
Рецептата е много хубава!
Искам само да добавя, за хората които не са приготвяли син патладжан, че за да не горчи се издълбава и след това се осоляват, както лодчиците :) така и издълбаната част, която също ще използваме, трябва да престоят осолени поне 30 мин. за да пуснат горчивият си сок, измиват се хубаво с вода и се приготвя по показания по горе начин!