Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за риба»Бадемов сос за риба

Бадемов сос за риба

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114
Бадемов сос за риба
Снимка: Потребител#246858
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
45 мин.
Порции
1
"Често ли приготвяте риба вкъщи? Ако да, ви предлагаме при следващото кулинарно рибено изкушение да добавите и този невероятно вкусен бадемов сос"

Необходими Продукти

  • бадеми - 50 г сурови
  • масло - 120 г
  • яйца - 4 бр. /жълтъци/
  • лимони - 1 бр. /3 с.л. от сока на лимона/
  • вода - 250 мл / 1 чаша /
  • захар - 1 ½ ч.л.
  • сол - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този вкусен сос за риба изисква търпение и прецизност при подготовката му, но резултатът е достатъчна награда за положените усилия.

Изважда се маслото на стайна температура.

В малък съд се кипва вода. Бадемите се слагат в кипящата вода и съдът се оттегля от котлона. След 15 минути се отцеждат или се изваждат с решетъчна лъжица. Оставят се да изстинат.

Обелва им се ципата и се счукват в хаванче на кашица. Може да се вземат филетирани бадеми и процесът продължава от счукването на ядките в хаванчето.

Налива се постепенно чашата гореща вода. Използва се тази, в която са киснали бадемите. Продължава се разбъркването. На този етап при желание, може да се използва пасатор.

На яйцата се отделят само жълтъците.

Разбива се размекнатото масло и към него един след друг се прибавят жълтъците, като поетапно се бърка. Към тази смес се прибавя приготвеното бадемово мляко и всичко се разбърква. Подправя се с 3 с.л. лимонов сок, захарта и солта.

Сместа се слага на котлона в малка тенджерка и непрекъснато се бърка с дълъг тел. Изчаква се, докато клокне и веднага се дърпа съдът от огъня.

Жълтъците по този начин преминават през топлинна обработка и бадемовият сос за риба може да бъде приготвен от предния ден и да се съхранява в хладилник.

Бадемовият сос за риба има невероятен вкус и аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: