Начин на приготвяне
Омесете каймата със яйцето, бадемите, накълцаните на ситно лук, чесън и магданоз и овкусете с подправките. Оставете да престои в хладилник поне един час.
С мокри ръце оформяйте топчета с големина, колкото да се побират в шепата ви, овалвайте всяко с брашно и изпържете в сгорещеното олио до златист загар. Изваждайте върху кухненска, абсорбираща мазнината хартия.
За соса сгрейте зехтина на среден огън и запържете филийките хляб от двете страни, заедно със скилидките чесън - цели. Внимавайте да не прегорят. Извадете от мазнината и оставете настрана. Ако хлябът много е поел от зехтина, добавете още малко и запържете бадемите цели до леко златисто. (внимание: ако ги слагате вече смлени, намалете огъня до минимум, за да не загарят и ги запечете само няколко секунди).
Хляба, чесъна и бадемите сложете в дълбок съд и налейте бялото вино. Пасирайте до колкото се може по-фина смес. Сипете я обратно в съда на котлона и налейте водата с разтворения в нея бульон, сложете дафиновите листа, куркумата и сол на вкус. Разбъркайте добре и оставете да заври. Гответе на слаб огън 10 минути, бъркайки от време на време, за да не залепва и загаря сосът по дъното. Ако стане много гъст, сипвайте по малко водичка допълнително.
Сложете кюфтенцата и оставете да къкрят заедно със соса още 10-15 минути.
За ориза поставете на силен огън водата с щипка сол и 1/2 бульон кубче. Щом заври сипете ориза, старателно измит предварително. Похлупете и намалете огъня на среден. Варете 10 минути и след това изключете котлона, нека покъкри така още 4-5 минути, след което оттстранете и не отваряйте капака още поне 7-8 минути. След това е готов за гарниране. Ако обичате ориза по-мек, може да увеличите малко времето за готвене, както и количеството вода.
Сервирайте кюфтенцата, окъпани в соса и гарнирани със ориза, върху който също може да разпределите малко от бадемовия сос.
Добър апетит!