Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофите на едри ивици. Сложете при тях подправките, солта и зехтина и разбъркайте добре.
Разпределете ги на тънък пласт в тавичка, напръскайте с вода и сложете да се пекат до златист загар.
През това време се заемете с бадемовия сос. За него накълцайте праза, чесъна, бадемите и свежите листа от магданоз. Сложете ги да се запържат в 30 мл от зехтина (може и малко повече мазнина, по ваша преценка).
В останалия зехтин запържете филийките франзела и натрошете при зеленчуците.
Добавете дафиновия лист и след минута налейте виното и гответе още за кратко до изпаряване на алкохола.
Налейте водата, като по желание може да си добавите повече за по-рядък сос. Огънят намалете, за да не загаря, и оставете за 18 минути. За същото време трябва да сготвите и рибата.
Добре почистената мерлуза, разделена на две големи и дебели филета, може да сготвите на пара или да поширате. Друг вариант е да сложите при полуготовите вече картофи във фурната, за да се сготвят заедно за оставащото време. Аз я сготвих на пара за точно 18 минути, но при по-тънки филета времето трябва да се редуцира. Поръсвам я само с малко зехтин и сол.
Готовия сос дръпнете от котлона и на негово място загрейте сух тиган и запечете до златисто филираните бадеми. Самия сос прехвърлете в блендер, отстранете дафиновия лист и пуснете да се смели до желана гладкост. Може да го оставите по-гъст или да разредите, за да стане по-течен. Възможно е и да се пасира, но при този вариант ще останат парченца бадем, което всъщност не е фатално.
В плата за сервиране сложете от печените картофки, филето от мерлуза и бадемовия сос. Поръсете със запечените филирани бадеми и поднесете.
Добър апетит! Мерлузата с бадемов сос и картофки е много вкусна.