Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Мерлуза с бадемов сос и картофки

Мерлуза с бадемов сос и картофки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Мерлуза с бадемов сос и картофки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
03/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Пухкава и нежна мерлуза с бадемов сос и картофки - ефирно ястие, което с удоволствие бихме сервирали на нашата трапеза"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 2 бр. филета, 500 г
  • зехтин - 2 струйки
  • сол - 2 щипки
  • Бадемов сос
  • праз - 200 г
  • чесън - 2 скилидки
  • бадеми - 30 г сурови, белени
  • зехтин - 40 г
  • вино - 40 мл. Бяло или Розе
  • магданоз - 3 стръка, листата
  • вода - около 100 мл
  • хляб - 30 г, 2 филийки от франзела
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • филирани бадеми - 2 с.л. за поръсване
  • Гарнитура от картофки
  • картофи - 4 бр.
  • риган - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • червен пипер - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • зехтин - около 4 - 5 с.л.
  • розмарин - 1 ч.л.
  • вода - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете картофите на едри ивици. Сложете при тях подправките, солта и зехтина и разбъркайте добре.

Разпределете ги на тънък пласт в тавичка, напръскайте с вода и сложете да се пекат до златист загар.

През това време се заемете с бадемовия сос. За него накълцайте праза, чесъна, бадемите и свежите листа от магданоз. Сложете ги да се запържат в 30 мл от зехтина (може и малко повече мазнина, по ваша преценка).

В останалия зехтин запържете филийките франзела и натрошете при зеленчуците.

Добавете дафиновия лист и след минута налейте виното и гответе още за кратко до изпаряване на алкохола.

Налейте водата, като по желание може да си добавите повече за по-рядък сос. Огънят намалете, за да не загаря, и оставете за 18 минути. За същото време трябва да сготвите и рибата.

Добре почистената мерлуза, разделена на две големи и дебели филета, може да сготвите на пара или да поширате. Друг вариант е да сложите при полуготовите вече картофи във фурната, за да се сготвят заедно за оставащото време. Аз я сготвих на пара за точно 18 минути, но при по-тънки филета времето трябва да се редуцира. Поръсвам я само с малко зехтин и сол.

Готовия сос дръпнете от котлона и на негово място загрейте сух тиган и запечете до златисто филираните бадеми. Самия сос прехвърлете в блендер, отстранете дафиновия лист и пуснете да се смели до желана гладкост. Може да го оставите по-гъст или да разредите, за да стане по-течен. Възможно е и да се пасира, но при този вариант ще останат парченца бадем, което всъщност не е фатално.

В плата за сервиране сложете от печените картофки, филето от мерлуза и бадемовия сос. Поръсете със запечените филирани бадеми и поднесете.

Добър апетит! Мерлузата с бадемов сос и картофки е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: