Начин на приготвяне
Този тимбал е с класическа комбинация от вкусове, много лесен за приготвяне и ефектен като визия.
Продуктите са за една порция, която е идеална за споделяне от двама души в компания с любимо питие.
Посочила съм, че патладжанът трябва да е голям, защото така ще сме сигурни, че ще нарежем достатъчно правилни и еднакви парченца, за да стане красиво нашето предястие с патладжан.
Измийте зеленчука, отрежете краищата, а по желание може и да обелите. За мен по-ефектно стои с коричката, а и я обичам, но вие може да я отстраните, по ваше предпочитание.
Нарежете надлъжно на тънки парчета като използвате уред за фино рязане, за да са еднакви по дебелина и гладки, а не на вълнички.
Сложете в купа със солена вода за 30 минути, за да падне горчивият сок, а след това измийте добре и подсушете.
Тънките парчета патладжан подредете в тавичка, покрита с хартия за печене, предварително намазнена с малко зехтин.
Поръсете с още мазнина и изпечете до лек златист загар, внимавайки да не загорят поради това, че са фини. Възможно е да се наложи да ги печете на два пъти.
Вземете малка купичка с диаметър 12 см. и леко стесняваща се към основата.Покрийте с пласт стреч фолио, оставяйки отвън да стърчи около 7 см.
Покрийте купичката с изпечения патладжан полагайки го във форма на ветрило със краища стърчащи навън. На дъното сложете доматен сос (аз използвам за целта готов, който е с лек вкус на чесън, зехтин и босилек) Върху соса сложете хубавата биволска моцарела, подсушена от течността, в която се е намирала.
Поръсете с малко сол и черен пипер и завивайте навътре излизащите краища на патладжана. Между пластовете поръсете с още сол, ако е нужно, и чесън на прах или спрей.
Така оформения тимбал извадете от купата издърпвайки с краищата на фолиото и пристегнете, за да добие правилна форма.
Сложете в леко намазнена тавичка със прибраните краища отдолу, положете в центъра разрязано чери доматче и запечете за около 10 минути в загрята на 200-210 градуса фурна.
Важно е пакетчето да е добре стегнато, за да не се разтече сиренето.
Поднесете предястието горещо, като преди да положите в чинията за сервиране, попиете отдолу течността, която неизбежно ще е отделила моцарелата.
Поръсете тимбала от патладжани с люспи пармезан и свеж накъсан босилек или друга зелена подправка според вкуса ви.
Добър апетит!