Начин на приготвяне
Измиваме и нарязваме патладжаните на филийки с дебелина около 1 см. Посоляваме ги и ги оставяме за 15-20 мин да си пуснат тъмния сок, който се попива с хартия след това, за да не нагарчат. Пържим патладжаните за 3 мин от всяка страна в нагорещен зехтин. Изваждаме готовите филии върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Накълцваме на ситно една скилидка чесън и я сотираме за кратко в тенджера с малко зехтин. Сипваме двете консерви с доматено пюре, черен пипер, сол на вкус, 1 ч.л. захар, нарязан на едро босилек и сух риган. Захлупваме с капак и намаляваме котлона, след като сосът заври.
Оставяме да къкри за 20 мин.
Нарязваме моцарелата на филийки. В тавичка от йенско стъкло редуваме доматен сос, резени патладжан, моцарела и листо босилек. Завършваме със сос.
Печем в предварително загрята фурна на 200⁰С за 30 мин. Когато ястието е готово, посипваме с настърган пармезан и оставяме да почине за 10-15 мин, преди да го сервираме.