Начин на приготвяне
Измиваме патладжана и опичаме цял. Оставяме в съд с капак да омекне и лесно белим от люспите. Почистения патладжан скълцваме на ситно и смесваме с натрошено краве сирене (4-5 с.л.), сушен копър на вкус, чесън пасиран (1-2 скилидки) , разбито прясно яйце (1 бр), червен лют пипер (1 щипка ), черен пипер на вкус и сол при необходимост, ако сиренето не е много солено.
Объркваме добре получената смес и сипваме в добре намазано с олио гювече. Слагаме гювечето с капак в студена фурна и тогава включваме нагряване - 200 градуса.
Печем и когато се позапече (след приблизително 10-15 минути, проверяваме) , изваждаме гювечето от фурната и леко с лъжица притискаме патладжанената смес в средата.
Счукваме прясно яйце (1 бр.), като внимаваме да не се разлее, поръсваме със сладък червен пипер и връщаме гювечето във фурната без капак, да се допече до стягане на яйцето.
Поднасяме ястието, както е в гювечето, и с пресен магданоз.