Тимбал от патладжани

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тимбал от патладжани
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
48 мин.
Порции
2
"Класическа комбинация от вкусове, много лесен за приготвяне и ефектен като визия!"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр. голям
  • моцарела - 125 г биволска
  • доматен сос - 1 - 2 с.л.
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • чесън - 1 щипка, на прах
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • чери доматчета - за украса
  • босилек - 2 - 3 листа или друга предпочитана свежа подправка
  • пармезан - люспи за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този тимбал е с класическа комбинация от вкусове, много лесен за приготвяне и ефектен като визия.

Продуктите са за една порция, която е идеална за споделяне от двама души в компания с любимо питие.

Посочила съм, че патладжанът трябва да е голям, защото така ще сме сигурни, че ще нарежем достатъчно правилни и еднакви парченца, за да стане красиво нашето предястие с патладжан.

Измийте зеленчука, отрежете краищата, а по желание може и да обелите. За мен по-ефектно стои с коричката, а и я обичам, но вие може да я отстраните, по ваше предпочитание.

Нарежете надлъжно на тънки парчета като използвате уред за фино рязане, за да са еднакви по дебелина и гладки, а не на вълнички.

Сложете в купа със солена вода за 30 минути, за да падне горчивият сок, а след това измийте добре и подсушете.

Тънките парчета патладжан подредете в тавичка, покрита с хартия за печене, предварително намазнена с малко зехтин.

Поръсете с още мазнина и изпечете до лек златист загар, внимавайки да не загорят поради това, че са фини. Възможно е да се наложи да ги печете на два пъти.

Вземете малка купичка с диаметър 12 см. и леко стесняваща се към основата.Покрийте с пласт стреч фолио, оставяйки отвън да стърчи около 7 см.

Покрийте купичката с изпечения патладжан полагайки го във форма на ветрило със краища стърчащи навън. На дъното сложете доматен сос (аз използвам за целта готов, който е с лек вкус на чесън, зехтин и босилек) Върху соса сложете хубавата биволска моцарела, подсушена от течността, в която се е намирала.

Поръсете с малко сол и черен пипер и завивайте навътре излизащите краища на патладжана. Между пластовете поръсете с още сол, ако е нужно, и чесън на прах или спрей.

Така оформения тимбал извадете от купата издърпвайки с краищата на фолиото и пристегнете, за да добие правилна форма.

Сложете в леко намазнена тавичка със прибраните краища отдолу, положете в центъра разрязано чери доматче и запечете за около 10 минути в загрята на 200-210 градуса фурна.

Важно е пакетчето да е добре стегнато, за да не се разтече сиренето.

Поднесете предястието горещо, като преди да положите в чинията за сервиране, попиете отдолу течността, която неизбежно ще е отделила моцарелата.

Поръсете тимбала от патладжани с люспи пармезан и свеж накъсан босилек или друга зелена подправка според вкуса ви.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: