Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от Коприва»Копривена супичка със застройка

Копривена супичка със застройка

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865773487911
Копривена супичка със застройка
Снимка: Румяна Стоянова
2 / 3
21/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Страхотна пролетна супа, която ще ви зареди с витамини и много настроение!"

Необходими Продукти

  • коприва - 500 г прясна, почистена
  • олио - 50 мл
  • краве масло - 50 г
  • зелен лук - 3 връзки
  • моркови - 100 г
  • ориз - 100 г
  • фиде - 1 шепа
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • чили на прах - по желание
  • За застройката
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • жълтъци - 1 бр.
  • брашно - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата сме си я измили и почистили добре. Слагаме я в подходящ съд и я заливаме/попарваме/ с вряла вода за 10 минути. След което я нарязваме на дребно.

Оризът го измиваме и оставяме във хладка вода да поседи за 20 минути.

В тенджера загряваме маслото и растителната мазнина и слагаме нарязаните на дребно зелен лук и морков. Задушаваме за 5-6 минути и добавяме около 3 л гореща вода.

Добавяме копривата, измития ориз и подправките. Посолявате по ваш вкус и оставяте да поври 20 минути. Малко преди да изключим супата, добавяме и фидето и готвим супата от коприва още 5-6 минути.

Застройката сме си направили като в купа разбъркваме киселото мляко, жълтъка и брашното. Темперираме като сипваме равномерно от бульона на супата в застройката няколко черпака.

Бавно и с постоянно разбъркваме, за да не се пресече, след което връщаме сместа в супата, отново бавно и с разбъркване. Като сме махнали зеленчуковата супа от котлона при това ни действие.

Копривената супичка със застройка е готова! Можем да сервираме с препечена филийка или домашна брускета.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: