Начин на приготвяне
Копривата съм съхранила изсушена. Ако е прясна я измивам, почиствам и нарязвам. Измивам и нарязвам зеления лук, като в мазнината задушавам първо бялата част от него, после зелената.
Добавям нарязания на зарчета морков, а накрая и доматеното пюре. Веднага заливам задушените зеленчуци с бульона.
Сварявам предварително просото, което отцеждам от водата. Прибавям го към врящата течност, заедно с джоджена, копривата и солта, може и да прибавите червен пипер по желание.
След 15-20 минути супата от коприва е готова. Към нея добавям разбитият с киселото мляко жълтък. Тази застройка е бърза, не се пресича и не се вари предварително.
Гарнирам с нарязани на едро и предварително накиснати за едно денонощие бразилски орехи и балсамико на вкус.
Копривената супа с просо и застройка е готова.
* Вкъщи винаги разполагам с домашни бульони. Така супите са питателни и наситени на аромати, а и от домашното по-вкусно няма.
За зеленчуковия бульон сварявам дръжки от магданоз, моркови, червени чушки, пащърнак, картоф, добавям подправки и билки. Варя, оставям за 24 часа на хладно, прецеждам и замразявам.