Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Пухкави ябълкови щруделчета

Пухкави ябълкови щруделчета

Пухкави ябълкови щруделчета1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Малки ябълкови щруделчета, които са нашата кулинарна гордост днес"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 275 г /1 пакет охладено тънко/
  • За плънката
  • ябълки - 1 голяма или 2 по - малки
  • стафиди - 50 г
  • орехи - натрошени, количество колкото са настърганите ябълки
  • канела - на вкус
  • бурбонска ванилия - на вкус
  • кафява захар - 1 - 2 суп.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-добре се получават с охладено бутертесто, защото корите са тънки и с него тези пухкави ябълкови щруделчета са по-лесни за хапване от децата.

Освен това то си е опаковано с хартия за печене, която ползвам, и го намирам за много практично. Аз го вземам от хладилната витрина на Кауфланд, пакетът е с разфасовка 275 г.

Изваждам пакета поне 10 мин по-рано от хладилника, за да се отпусне малко тестото на стайна температура и така не се чупи при разгъването, а и се оформят по-лесно направените щрудели.

Първо, включвам фурната да загрее на 220-230 градуса, докато ги приготвям, защото задължително трябва да е силно нагрята от самото начало, когато се пече бутертесто.

Започвам да правя сместа за пълнежа на щруделите, като смесвам в купа почистените и настъргани едро ябълки, едро смлените или начукани орехи, стафидите, канелата, кафявата захар, ванилията и лимоновия сок. Разбърквам хубаво, докато всички съставки се смесят хубаво до хомогенност.

Разрязвам тестото на квадрати, както е показано на снимката - изсипвам в центъра на всяко парче от ябълковата плънка и разстилам равномерно.

Внимателно затварям ябълковите щрудели, получават се като пликове за писмо, и ги подреждам в тавичка. Оставям поне 1/2 см разстояние между тях, за да не се слепнат, като бухнат при печенето.

Пека около 10-15 мин на средното ниво до получаване на приятен златист загар.

След изваждането от фурната, както винаги най-тежко е да опазя ябълковите щрудели през следващите поне 10 мин, докато поизстинат, защото моите лакомници нямат търпение да ги нападнат:-)

Ако успея и вече са достатъчно изстинали - поръсвам с пудра захар и ги нападаме дружно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: