Начин на приготвяне
Най-добре се получават с охладено бутертесто, защото корите са тънки и с него тези пухкави ябълкови щруделчета са по-лесни за хапване от децата.
Освен това то си е опаковано с хартия за печене, която ползвам, и го намирам за много практично. Аз го вземам от хладилната витрина на Кауфланд, пакетът е с разфасовка 275 г.
Изваждам пакета поне 10 мин по-рано от хладилника, за да се отпусне малко тестото на стайна температура и така не се чупи при разгъването, а и се оформят по-лесно направените щрудели.
Първо, включвам фурната да загрее на 220-230 градуса, докато ги приготвям, защото задължително трябва да е силно нагрята от самото начало, когато се пече бутертесто.
Започвам да правя сместа за пълнежа на щруделите, като смесвам в купа почистените и настъргани едро ябълки, едро смлените или начукани орехи, стафидите, канелата, кафявата захар, ванилията и лимоновия сок. Разбърквам хубаво, докато всички съставки се смесят хубаво до хомогенност.
Разрязвам тестото на квадрати, както е показано на снимката - изсипвам в центъра на всяко парче от ябълковата плънка и разстилам равномерно.
Внимателно затварям ябълковите щрудели, получават се като пликове за писмо, и ги подреждам в тавичка. Оставям поне 1/2 см разстояние между тях, за да не се слепнат, като бухнат при печенето.
Пека около 10-15 мин на средното ниво до получаване на приятен златист загар.
След изваждането от фурната, както винаги най-тежко е да опазя ябълковите щрудели през следващите поне 10 мин, докато поизстинат, защото моите лакомници нямат търпение да ги нападнат:-)
Ако успея и вече са достатъчно изстинали - поръсвам с пудра захар и ги нападаме дружно!