Начин на приготвяне
Класическият испански ориз Калдосо (arroz caldoso) е ястие, което може да се определи като малко по-гъста супа или ориз с бульон.
За направата на този ориз с миди е важно да се използва сорт кръглозърнест ориз, който има способността да поема повече количество течност, като запазва ядрото си цяло, без да набъбва прекалено, и поема всичката чорбичка от ястието. Идеалният сорт за целта е Бомба.
Мидите Сен Жак аз използвах с черупки, пресни. В краен случай може да замените със замразени, почистени от черупките. При това положение - оставете ги да размръзнат.
Ако изберете моя вариант с пресните, отворете ги и оставете прикрепената мида само за едната половина от черупката.
Накълцайте лука, чесъна, чушката и магданоза и ги запържете за 4-5 минути в зехтина.
Сложете добре измитите и почистени миди и големите скариди или лангустини, гответе под капак 8-10 минути. Ако разполагате с по-малки скариди, ги сложете на по-късен етап. Така ще се сготвят от парата и ще отпуснат аромат на софритото от зеленчуци. Огънят не трябва да е силен, за да не загарят лукът и чушките.
Извадете мидите и скаридите, а към софритото прибавете виното. Гответе на отворен капак 1 минута и сипете доматите с червения пипер и шафрана. Бъркайте минутка и налейте бульона, който трябва да е подсолен.
Когато течността заври, сипете ориза и варете 11 минути.
През това време отделете мидите от черупките и ги сложете в ястието. Гответе още 2 минути и дръпнете от огъня. Добавете и обелените скариди.
Вкусният ориз на тиган трябва да остане ал денте, а за да омекне още малко и да улегнат вкусовете, оставете за 3-4 минути да престои преди сервиране.
В рецептата за Ориз Калдосо с миди Сен Жак е важна прецизността, защото при по-дълго изчакване бульонът ще се абсорбира и ястието ще приеме съвсем различен вид, от този, в който трябва да бъде - крехък, но резистентен на сдъвкване ориз обгърнат от ароматен бульон и разкошни миди.
Коментари
Ако сметнете за добре може да коригирате. Благодаря.