Начин на приготвяне
За ястието може да използвате два или три различни вида скариди, но условието е да са пресни или в краен случай замразени, небелени.
Започнете с потапяне на мидите във солена вода за 1 час като на половината на това време сменете водата с нова. Така живите пясъчни миди ще изхвърлят песъчинките от черупките си.
През това време си сварете бульон.
Обелете скаридите или част от тях и в дълбока тенджера запържете с малко зехтин обелките и главите с две скилидки чесън. След две минутки, или когато започне да ухае приятно, сипете брендито и по желание фламбирайте. Може и просто да оставите за минута алкохолът да се изпари и придаде аромат.
Налейте около 750 мл вода, сложете почистените и разполовени морков, пащърнак, домат, клонки магданоз и селърито.
Посолете и варете 25 минути под капак.
В касерола или типичното за това ястие калдеро (дълбок съд с големи дръжки) сипете зехтина (60 мл) и когато хубаво се загрее сложете нарязания на малки кубчета калмар.
Запържете го за 10 минути и сложете чушките, накълцани на ситно. След малко добавете и чесъна, а след това доматения концентрат и настъргания пресен домат с червения пипер.
Запържете за още 5 минути и сипете виното и шафрана.
Когато след две- три минути алкохола се изпари, налейте горещия прецеден бульон.
Изчакайте са започне да бълбука и тогава сипете ориза.
Варете за около 12 минути, накрая добавете мидите, а след минута-две и скаридите.
На скаридите не им трябва много време, максимум две минути, а мидите трябва да се отворят всички. Когато това се случи, ястието е готово.
Трябва да има чорбичка и оризът да е твърд, но не суров.
Поръсете с накълцан магданоз и оставете за две минути да почине преди да поднесете.
Ориз калдосо се консумира точно след изтичането на времето за почивка на ориза, тъй като след това започва да поема от течността.
Поднася се с хубаво бяло вино.
Оризът Калдосо с миди, калмари и скариди е готов.
Коментари