Начин на приготвяне
Първо се подготвя Матроският сос.
Задушават се измитите гъби. Изваждат се след 10 минути и се накълцват ситно. Предварително приготвен 500 мл основен рибен сос се налива в тенджерка. Прибавя се маслото, лимонов сок и се поръсва с черен пипер. Добавят се подготвените гъби и се налива бялото вино. Къкри на слаб огън 15 минути.
Филето от мерлузата /другото ѝ наименование е хек/ е морска риба, подходяща за варене, задушаване, пържене, паниране и печене. Но за печене на фурна, за скара не е подходяща. В случая обезкостените, почистени филета предопределиха избора ми за обработка.
Налива се водата за пастата, слага се сол и се оставя да заври.
Рибните филета се режат на размери около 5 см на 10 см /ориентировъчно/, за да се пържат по-лесно. Поръсват се с малко сол и мащерка или девесил по избор. Оставят се на хладно.
В разлата чиния се разбиват яйцата. В друга дълбока чиния се смесват панировката, брашното и 3-4 лъжици от комплексната рибена подправка.
В кипящата вода се пускат 250 г фарфале и се варят 8 минути.
Загрява се олио в широк тиган. Филетата от мерлуза се потапят в яйчената смес и след това в сухата смес. Пържат се до зачервяване и не се покриват с капак, за да не се отдели панировката им.
Рибата пане се сервира веднага.
Гарнирайте панираното филе от мерлуза с Матроски сос отцедено количество фарфале за гарнитура и индивидуална порция Матроски сос.