Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена риба»Панирано филе от мерлуза с Матроски сос

Панирано филе от мерлуза с Матроски сос

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114
Панирано филе от мерлуза с Матроски сос
Снимка: Потребител#246858
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Панирано филе от мерлуза с Матроски сос - страхотна чиния имаме пред себе си, вие как мислите"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 1500 г филе
  • яйца - 5 бр.
  • панировка - 200 г с корнфлейкс
  • брашно - 200 г
  • подправка за риба - 3 - 4 с.л.
  • сол
  • мащерка
  • девесил
  • олио - за пържене
  • за соса
  • рибен сос - 500 мл основен светъл
  • гъби - 50 - 60 г задушени
  • краве масло - 25 г
  • бяло вино - 50 мл
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • за гарнитурата
  • фарфале - 250 г
  • вода - 2.500 л
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се подготвя Матроският сос.

Задушават се измитите гъби. Изваждат се след 10 минути и се накълцват ситно. Предварително приготвен 500 мл основен рибен сос се налива в тенджерка. Прибавя се маслото, лимонов сок и се поръсва с черен пипер. Добавят се подготвените гъби и се налива бялото вино. Къкри на слаб огън 15 минути.

Филето от мерлузата /другото ѝ наименование е хек/ е морска риба, подходяща за варене, задушаване, пържене, паниране и печене. Но за печене на фурна, за скара не е подходяща. В случая обезкостените, почистени филета предопределиха избора ми за обработка.

Налива се водата за пастата, слага се сол и се оставя да заври.

Рибните филета се режат на размери около 5 см на 10 см /ориентировъчно/, за да се пържат по-лесно. Поръсват се с малко сол и мащерка или девесил по избор. Оставят се на хладно.

В разлата чиния се разбиват яйцата. В друга дълбока чиния се смесват панировката, брашното и 3-4 лъжици от комплексната рибена подправка.

В кипящата вода се пускат 250 г фарфале и се варят 8 минути.

Загрява се олио в широк тиган. Филетата от мерлуза се потапят в яйчената смес и след това в сухата смес. Пържат се до зачервяване и не се покриват с капак, за да не се отдели панировката им.

Рибата пане се сервира веднага.

Гарнирайте панираното филе от мерлуза с Матроски сос отцедено количество фарфале за гарнитура и индивидуална порция Матроски сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: