Начин на приготвяне
Обелете ябълките. Нарежете ги на половинки и направете прорези на около 1/2 см дълбочина от кръглата страна.
Полейте ги със 2 супени лъжици лимонов сок и оставете настрана.
Разтопете маслото за тестото.
Препечете бадемите в тиган без мазнина.
Разбийте яйцата, 75 г захар и щипка сол с ръчен миксер за 5 минути, докато се сгъстят и удвоят обема си. Добавете 75 г мед, лимонова и портокалова кора, масло и киселото мляко.
Смесете грис, бадеми и бакпулвер, добавете, като разбъркате за кратко 2 супени лъжици лимон и 2 супени лъжици портокалов сок към сухата смес.
Разстелете тестото за грис сладкиша върху намазнена тава (40 х 34 см) или 2 по малки форми. Поставете половинките на ябълковите с разрезите отгоре.
Печете ароматния ябълков сладкиш в горещата фурна на 190 градуса на обикновена фурна или (170 градуса с вентилатор ) в средата на фурната за 35 минути.
Излейте в малка касерола останалия портокалов и лимонов сок, 75 г захар и 50 г мед да заври 5 минути.
Прободете горещия сладкиш няколко пъти с клечка за зъби. Разпределете сиропа върху сладкиша с лъжица. Оставете приготвения сиропиран сладкиш да се охлади и поръсете с пудра захар.
Съвет: Универсалното маслено тесто на сладкиша има страхотен вкус и с други плодове. Вземете тези плодове, които харесвате харесвате, например круши, череши, малини. Дори и с плодове от компот кайсии, праскови, той остава зашеметяващ. Грисът е източник на селен за тялото (и ума ни)
Съвет: Консумирайте грис като източник на селен. Тялото ни използва селен в комбинация с други хранителни вещества, включително витамин Е - като антиоксидант. Добавянето на достатъчно селен в храненето и диетата - допринася за засилване на имунната система и предотвратява инфекции.
Чрез консумация на грис увеличаваме приема на В-комплекс витамини, особено фолиева киселина и тиамин. B-комплекс витамините поддържат метаболизма.
С консумацията на грис си осигурявате 37 микрограма селен, което е 2/3 нужния дневен прием според препоръките.
Коментари